Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Περίεργα ήθη και έθιμα για την Πρωτοχρονιά από όλο τον κόσμο

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με λαμπρότητα και διάφορες παραδόσεις, ανεξαρτήτως της εθνικότητας και του πολιτισμικού υποβάθρου. Τη συγκεκριμένη ημέρα οι άνθρωποι εύχονται ο νέος χρόνος να τους φέρει αγάπη, ευτυχία, υγεία, πλούτο και καλή τύχη και μάλιστα «διώχνουν» μακριά τις κακές αναμνήσεις της περασμένης χρονιάς. Με το που μπαίνει ο νέος χρόνος είναι η καλύτερη ευκαιρία να κάνουμε υποσχέσεις και να θέσουμε στόχους. Ωστόσο, οι εορτασμοί συνοδεύονται και από ήθη και έθιμα, άλλα κοινά για όλους τους λαούς, αλλά πιο περίεργα, αλλά σίγουρα όλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  


 Ιρλανδία - Τοποθετώντας φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι 

Οι ελεύθερες γυναίκες στην Ιρλανδία περιμένουν με ανυπομονησία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να τους «φέρει» τον άντρα της ζωής τους. Γι' αυτό τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους φύλλα από γκι, ελπίζοντας να ονειρευτούν τη μία και μοναδική τους αγάπη. Ακόμη, στην ιρλανδική κουλτούρα πιστεύεται ότι έτσι μπορούν να διώξουν την κακοτυχία.

Δανία - Σπάζοντας πιάτα έξω από την πόρτα του γείτονα

Ένα παράξενο έθιμο για την Πρωτοχρονιά στη Δανία είναι να το να σπάνε πιάτα έξω από την πόρτα του γείτονα. Παραδόξως, οι γείτονες αντί να ενοχλούνται χαίρονται και κάνουν πλάκα. Η οικογένεια με τα περισσότερα σπασμένα πιάτα, ποτήρια και φλιτζάνια στην εξώπορτα θεωρείται ότι θα είναι η πιο τυχερή τη χρονιά που έρχεται, καθώς θα έχουν πολλούς πιστούς φίλους. Κάτι ακόμα που συνηθίζουν στη Δανία, είναι λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του χρόνου να ανεβαίνουν στις καρέκλες και στο τελευταίο δευτερόλεπτο να πηδούν, έτσι ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει κυριολεκτικά. στον αέρα! Η «αιώρηση» αυτή συμβολίζει την καλή τύχη και την προστασία από τα κακά πνεύματα.

Μεξικό - Μιλώντας στα πνεύματα

Το να μιλούν οι άνθρωποι στα πνεύματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Μεξικό. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι εκεί πιστεύουν πως μπορούν να επικοινωνούν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι γι' αυτούς η καλύτερη ευκαιρία, για να έρθουν σε επαφή με τα πνεύματα, ώστε να τους μεταφέρουν κάποιο μήνυμα ή ακόμη και να τους ζητήσουν συμβουλές. Και το έθιμο αυτό δεν το κάνουν μόνοι τους σε κάποιο κρυφό μέρος, αφού το ασκούν νόμιμα. Επιπλέον, οι Μεξικανοί στις 2 Νοεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζουν την «ημέρα των νεκρών».

Φιλιππίνες - Φορώντας πουά

Φανταστείτε δρόμους γεμάτους από ανθρώπους να φορούν πουά ή τραπέζια με φαγητά και λιχουδιές στολισμένα με αυτές τις μικρές βούλες. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο στις Φιλιππίνες, όπου πιστεύεται ότι το πουά θα τους φέρει ευημερία, καθώς το συνδέουν με τα νομίσματα και τον πλούτο.

Σκωτία - Μεγάλες πύρηνες μπάλες

Ένα περίεργο αλλά και επικίνδυνο έθιμο στη Σκωτία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου στο φεστιβάλ του Hogmanay. Στη γιορτή άνδρες κάνουν παρέλαση στους δρόμους κρατώντας εντυπωσιακές φλεγόμενες μπάλες και κουνώντας τις πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι φλεγόμενες μπάλες φέρνουν την κάθαρση και το φως του ήλιου, ενώ το έθιμο χάνεται πίσω στον χρόνο και τους Βίκινγκς.

Εκουαδόρ - Καίγοντας σκιάχτρα

Στο Εκουαδόρ έχουν παράδοση στο να κατασκευάσουν σκιάχτρα και να τα καίνε τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας του χρόνου. Φορούν τα καλά τους και γεμίζουν σκιάχτρα με εφημερίδες και κομμάτια ξύλου. Καθώς πλησιάζει η αλλαγή του χρόνου, συγκεντρώνονται έξω από τα σπίτια τους και κάθε οικογένεια καίει το δικό της σκιάχτρο. Η παράδοση αυτή λέγεται ότι καταστρέφει όλα τα κακά που συνέβησαν τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ το σκιάχτρο διώχνει την κακή τύχη.

Γερμανία - «Δείπνο για έναν»

Φανταστείτε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά να βλέπατε το ίδιο πρόγραμμα ή σειρά στην τηλεόραση, με το ίδιο σενάριο και τους ίδιους διαλόγους. Θα ήταν ευχάριστο ή βασανιστικό; Στη Γερμανία, συνηθίζουν από το 1972 και μετά κάθε χρόνο να βλέπουν τη βρετανική σειρά «Δείπνο για έναν». Η προέλευση του εθίμου είναι άγνωστη, αλλά έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια για πολλές οικογένειες.

Πορτογαλία / Ισπανία - Τρώγοντας σταφύλι

Μόλις το ρολόι σημάνει 12 τα μεσάνυχτα και μπαίνει ο νέος χρόνος, οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφύλι, καθεμιά από τις οποίες αντιπροσωπεύει έναν μήνα του χρόνου, προκειμένου να διώξουν την κακοτυχία.

Χιλή - Γιορτάζοντας στα νεκροταφεία

Η Talca είναι μια μικρή πόλη στη Χιλή με ένα περίεργο και ανατριχιαστικό πρωτοχρονιάτικο έθιμο. Οι κάτοικοι της πόλης γιορτάζουν την έλευση της νέας χρονιάς με τους πεθαμένους συγγενείς τους εδώ και 15 χρόνια. Στις 11 τη νύχτα, οι πόρτες του νεκροταφείου ανοίγουν για το κοινό, το οποίο το υποδέχονται με κλασική μουσική και με φώτα που κάνουν την ατμόσφαιρα επιβλητική. Πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα τους περιμένουν στο νεκροταφείο και ότι πρέπει να αρχίσουν τη νέα χρονιά παρέα με αυτούς. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1995, όταν μια οικογένεια πέρασε τον φράχτη και μπήκε στο νεκροταφείο για να αλλάξει τον χρόνο στον τάφο του πατέρα της. Πλέον, πάνω από 5.000 άνθρωποι την έχουν υιοθετήσει.

ΗΠΑ - Το φιλί τα μεσάνυχτα φέρνει αγάπη

Είναι σύνηθες στις ΗΠΑ να φιλάς τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου ή κάποιον άλλον αν είσαι ελεύθερος, καθώς έτσι η νέα χρονιά θα είναι πολύ ευχάριστη στον τομέα των αισθηματικών. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η πρακτική αυτή θα τους φέρει την αληθινή αγάπη και θα εξαφανίσει τις άσχημες αναμνήσεις του παρελθόντος.

Μεξικό, Βραζιλία, Βολιβία - Φορώντας χρωματιστά εσώρουχα

Οι κάτοικοι της Βραζιλίας, του Μεξικό, της Βολιβίας αλλά και άλλων χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής καλωσορίζουν τον νέο χρόνο, φορώντας χρωματιστά εσώρουχα. Συνήθως φορούν κόκκινα, κίτρινα ή άλλα λαμπερά χρώματα, ώστε να έχουν καλοτυχία και να βρουν το ταίρι τους. Το κόκκινο συμβολίζει την ερωτική ζωή, ενώ το κίτρινο εκφράζει την επιθυμία για χρήματα.   

Αργεντινή - Τοποθετώντας παπούτσια στην εξώπορτα  

Οι Αργεντίνοι δεν κρεμούν κάλτσες στο τζάκι για να λάβουν τα δώρα τους. Αντ' αυτού, κάθε μέλος της οικογένειας τοποθετεί στην πόρτα της εισόδου τα αγαπημένα του παπούτσια. Κατά την αλλαγή του χρόνου δεσπόζουσα θέση έχουν τα πυροτεχνήματα και ο χορός, ενώ τα τυχερά παιχνίδια δεν υπάρχουν.

Χονγκ Κονγκ - Μοιράζοντας χρήματα

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν τη συνήθεια να εκφράζουν την αγάπη τους... πλουσιοπάροχα και γι' αυτό μοιράζουν χρήματα σε κόκκινους φακέλους με το όνομα του παραλήπτη και ένα μήνυμα γραμμένο με χρυσό μελάνι. Συνήθως οι φάκελοι δίνονται στα παιδιά και τα ανύπαντρα μέλη της οικογένειας, ενώ για τη διακόσμηση του σπιτιού προτιμούν το κόκκινο, το χρώμα της χαράς και της ευτυχίας.

Νότια Αφρική - Πετώντας τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές

Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι σε φτωχές συνοικίες της Νότιας Αφρικής συνήθιζαν να πετούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από το σπίτι τους τις άχρηστες ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές. Όμως, η αστυνομία απαγόρευσε το συγκεκριμένο έθιμο, αφού πολλοί πετούσαν τις συσκευές τους απευθείας από το παράθυρο στον δρόμο, με τους πεζούς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν.  

Επιμέλεια: Ντία Μούλου
NEWPOST.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου